2012. január 29., vasárnap

Grissini, á la Segal Viktor

Karácsonyra Fic megajándékozott Segal Viktor: Ízek és formák c. könyvével:)) Juhéj-juhéj, ezzel igazán nagy örömet okozott, merthogy az igazán jó "szakácskönyvekből" sohasem elég.;) Pár hete egy activity-játszós-bezsélgetős összejövetelre voltunk hivatalosak, ilyen alkalmakra általában házilag készített nassolnivalóval készülünk. Így kaptam is az alkalmon, hogy kipróbáljak egy egyszerű receptet az új könyvemből! Szerettem volna olyan valamivel készülni, ami sós, nagy mennyiségben készíthető, de mégis különleges - nem is volt kérdés, hogy ne a grissini legyen.
Az eredeti recept fekete olajbogyót és csak parmezánt használ, én sajnos nem kaptam sem fekete bogyót, sem parmezánt...így hát maradt a zöld olíva, sajt esetében pedig parmezán és pannónia vegyesen. Egyébként meg, ahogy Viktor is írja: olyan betéttel készíthetjük, amilyennel csak akarjuk, a fantáziánkra van bízva. (Készíthetünk pl.: aszaltparadicsomos - bazsalikomosat, lilahagymás-szalonnásat, stb-stb.)
És a recept, ahogy nálam készült S.V. nyomán:

Hozzávalók:

- 1,4dl langyos tej
- 2,5dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 50dkg finomliszt
- 1tk só
- 1,8dl víz
- 15dkg sajt (pl.: parmezán)
- 10dkg olajbogyó (apró darabokra vágva)
- 2 tojássárgája

A kelt tésztánkat a szokásos módon elkészítjük: az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd ezt hozzáadjuk a liszthez (amiben időközben elkevertük a sót) végül folyamatosan hozzácsurgatjuk a vizet. Ezt jól kidolgozzuk, dagasztjuk. Letakarva közel 1 órát meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, a tésztánkat kiborítjuk és újra átgyúrjuk, majd kinyújtjuk úgy, hogy kb fél cm vasatgságú legyen. Akkora lapot biztosan kapunk,mint egy normál méretű gyúródeszka. Ezt hosszában vágjuk ketté, az egyik felét megszórjuk reszelt sajttal és az aprított olajbogyóval, majd befedjük a másik tésztalappal.


Ezt követően 1,5cm vastag és 15-20cm hosszú csíkokat vágunk, majd jön a csavar: mindkét végén megfogva ellentétes irányban negcsavarjuk a csíkokat, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megkenjük a tojássárgájával:



Végül 200 fokos sütőben kb 10-13 percig sütjük, míg szép aranybarnák nem lesznek. Természetesen ez is frissen a legjobb, de a társaság ahova került egytől-egyig elpusztította, úgyhogy sikere volt :) Nem számoltuk, hogy mennyi lett belőle, de egy nagy tepsire nem fért rá, két sütés volt, 40 rudacska biztosan készült.






-

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon gusztusos, szép és tutira finom is! A férjem kedvéért kipróbálom, én nem szeretem az olajbogyót- nekem jó lesz a lila hagymás változat! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még én sem próbáltam a szalonnás verziót, majd kérlek mindeképp oszd meg velem, hogy sikerült :-)
      A szalonna és a sajt alá kennék egy vékony réteg tejfölt is...;)

      Törlés