2012. február 2., csütörtök

Egy igazi paraszt vacsora: Dödölle!


Olyan egyszerű étel, és mégis mennyei! Én személy szerint nagy rajongója vagyok. Gyerekkoromban gyakran ettük, hiszen mindkét nagymama előszeretettel készítette nekünk: hol tejfölösen, hol hagymásan, vagy hagymás-szalonnásan. A receptet is tőlük örököltem, ez egy somogyi, pontosabban berzencei jellegzetesség. Úgy tudom az ország több táján is készül, de szerintem kicsit olyan lehet, mint a prósza, mindenhol valahogy kicsit más...
Nem túl könnyű vacsora, de valahogy olyan téli étel számomra. Most pedig igazi telünk van és nagyon hideg odakint, jól esik a cserépkályha közelében forró dödöllét majszolgatni...Lássuk akkor hogy is készítették, avagy hogy készítik ezt az egyszerű ételt a berzencei háziasszonyok (jelen esetben Nagylózson:)). A recept nem bonyolult, nem kell hozzá sokminden, viszont elkészítése igényel egy kis gyakorlatot.

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

- 50-60dkg burgonya
- liszt ( kb. 15dkg)
- víz
- só
- 1 nagy fej hagyma
- kacsazsír

A krumplit meghámozva, felkockázva megfőzzük. Ha megfőtt a víz egy részét leöntjük róla, majd sózzuk. Az éppen ellepi mennyiségnél valamivel kevesebbet hagyjunk az edényben, majd krumplinyomóval "pürésítjük". Egy hígabb pürét kapunk, majd visszatesszük a tűzhelyre takarék fokozaton és hozzáadagoljuk a lisztet. (A lisztmennyiség tekintetében érzéseinkre kell hagyatkoznunk, vigyázzunk, hogy ne váljon a keverék keménnyé, vagy gumissá.) A masszánkat folyamatosan kevergetni kell fakanállal, hogy ne ragadjon le, valamint hogy a lisztet kellően eldolgozzuk a krumplipürénkben. Egészen addig kavarjuk, amíg puffogni nem kezd, mint egy kitörés előtt álló vulkán. A kavargatáshoz jó kondi kell, fárasztó ;). Pöfékelés után a dödölle tulajdonképpen kész, ezután beleszaggatjuk egy serpenyőbe - amiben előzetesen a felszeletelt hagymánkat kacsazsíron szép aranyszínűre sütöttünk és megszórtunk egy kis pirospaprikával - és átpirítjuk. A szaggatást én két kanál segítségével végzem, így hosszúkás gombóckákat kapok.
Zala megyében, Nagykanizsán minden évben rendeznek dödölle fesztivált. Tavaly ott kóstoltam egy igazán kiválót, amit vaslapon pirítottak át, úgy ám az igazi...
Aki nem kedveli a hagymát, megpiríthatja a gombócokat tejfölös szószban is. Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Ha tudnád, milyen régóta kíváncsi vagyok rá, milyen is a dödölle! Most már semmi sem ment meg tőle, hogy kipróbáljam! Majd beszámolok! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom, hogy sikerül! Mindenképp számolj be róla, kérlek :)

      Törlés