2012. március 23., péntek

Tortilla tekercs bogrács csilis babbal


A hosszú hétvége csodás idővel ajándékozott meg bennünket, bár kissé szeles volt, de a kék ég és a kellemes hőmérséklet mindent kárpótolt. Ki is használtuk minden egyes pillanatát a napsütésnek, a négy napból három kertben, mezőn dolgozva telt. Ha kerti munka, akkor pedig egyértelmű, hogy készül valami bográcsban, vagy a kemencében. Családi szalonnasütéssel alapoztunk még pénteken, majd szombat délután az egyik nagy kedvencünket készítettem el (metszés, gally hordás szüneteiben): a megunhatatlan csilis babot! :) Szerencsére bográcsban lehetetlenség kis adagot készíteni, így ha nincs nagyobb társaságunk általában van maradék másnapra. És nálunk a maradék csilis bab egyet jelent a házi tortilla tekerccsel. Ezt még Fic sem tudja megunni és meg kell mondjam tényleg isteni finom :)
Már nem emlékszem, hogy az alábbi tortilla recept honnan van, de már jó ideje ezt használom, még egy gasztroázisos főzőesten is szerepelt ( nagy-nagy sikerrel). Íme, ahogy mi szeretjük:

Hozzávalók:

8db tortilla-hoz :
- 1,5 bögre kukoricaliszt
- 1,5 bögre búzaliszt
- 1 bögre langyos víz
- 2 ek olaj
- csipet só

Töltelékhez:
- csilis bab ( a receptre most nem térek ki )
- 1-2 paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- pár levél saláta
- 1 kis doboz tejföl ( 1-2 gerezd fokhagymával elkeverhetjük)

A tortillahoz összekeverjük a kétféle lisztet csipet sóval. Szeretem a kukoricalisztet, egyrészt mert az illata egy csomó gyermekkori emléket idéz fel (pl: mikor tyúkokat etettünk a nagymamival, ugyebár frissen darált kukoricát kaptak), másrészt pedig nagyon finom és még a színe is szép.;)


Majd hozzáadjuk az olajat és folyamatosan adagoljuk a  langyos vizet, ne öntsük bele mind, nehogy túl lágy legyen a tészta. Kezdődhet a gyúrás, közepesen kemény állagot kell elérnünk. Ha megvagyunk csomagoljuk folpack-ba, vagy zacskóba és 15-20 percig hagyjuk pihenni. Ez alatt az idő alatt előkészíthetjük a zöldségeket és a fokhagymás tejfölt.


Következhet a játékos rész: folyamatosan formázzunk nagyobb dió méretú gombócokat, ezeket kell lepénnyé alakítanunk. Kézzel is lehet, de ha szép vékony tésztát szeretnénk, akkor javaslom a sodrófát, vagy annak hiányában egy kisebb üveget ( én most egy mini pezsgős üveget használtam;)). Ezt követően egy serpenyőben kevés olajon ( az olaj el is hagyható, aki tetheti süsse a sparheld tetején, úgy az igazi szerintem) mindkét oldalát süssük meg. Ez kb 1-2 perc lesz, akkor dolgoztunk jól, ha hólyagosodni kezd a tészta, majd barnás foltok jelzik, hogy meg lehet fordítani, a másik oldalát is szépen megsütjük és majdnem készen is vagyunk, de itt jön az egyik legfontosabb rész: amint kivettük a tortillát alufóliával + konyharuhával fedjük be, így lesz ugyanis tekerhető állagú. Ha tortilla chipsnek készítjük valami mártogatóshoz, akkor nem kell betakarnunk, hisz akkor ropogósan a jó!
Ezután már csak egy feladatunk lehet: betölteni a tortillákat a csilis babbal, zöldségekkel és tejföllel, de tálalhatjuk külön-külön is a hozzávalókat, így mindenki be tudja magának tölteni és abból (többet) tenni, ki-ki amit jobban szeret. ;) Jó étvágyat...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése