Végre sort kerítettem a várva várt projektre: orgonát kandíroztam!! :) Ibolyát is szerettem volna, de sajnos kifutottam az időből. Tavaly ibolyából készült több, most csak a mesés illatú orgonából. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki egyszer, mert csodálatos dísze lehet különféle desszerteknek ( pl.:csokimousse). Persze önmagában is kíváló az erős orgona aromájával, de munkaigényessége és különlegessége miatt kár lenne csak úgy elnassolni. Manapság egyre több helyen hallani az ehető virágokról, gasztro magazinokban is sok-sok ilyen receptet találni már és ez jó, legyünk bátrak és kísérletezzünk, de azért vigyázni kell, mert vannak mérgező virágok is. Csak azt együk meg, amiről biztosan tudjuk, hogy ehető :)
Kandírozott orgona hozzávalói:
- 1 tojásfehérje
- 2 ek. porcukor
- orgonavirág
- lúdtoll ecset (a klasszikus tojásozó)
A tojásfehérjét felverjük, de nem teljesen habosra. A porcukrot egy kisebb tálkára szitáljuk, az orgonavirágokat pedig lecsipkedjük a füzérről, hogy zöld rész nélkül maradjanak és kezdődhet is a móka. Türelmetlen emberek azonban egyedül ne álljanak neki, mert elég aprólékos munka. A kis virágokat egyenként az ecsettel betojásozzuk, majd beleforgatjuk a cukorba, vagy megszitáljuk vele, végül óvatosan sütőpapírra helyezzük és jól szellőző helyen, vagy a szabadban ( ha szélcsendes idő van) hagyjuk megszáradni. Pár óra alatt "megköt" a fehérje, de 1-2 napig még várjunk mielőtt eltennénk. Én papírdobozban tárolom, így hónapokig eláll. (Bár akkora mennyiséget nem tudok készíteni, hogy túl sokáig maradjon belőle...)
Hát nem gyönyörű?
Nagyon szép lett. Én is cukroztam idén. Ilyen lett.
VálaszTörléshttp://korsocska.blogspot.hu/2017/04/orgona-cukrozasa.html
Nagyon szép lett. Én is cukroztam idén. Ilyen lett.
VálaszTörléshttp://korsocska.blogspot.hu/2017/04/orgona-cukrozasa.html
Tényleg nagyon szépen sikerült a Tiéd is :)
Törlés