2012. május 5., szombat

Kandírozott orgona



Végre sort kerítettem a várva várt projektre: orgonát kandíroztam!! :) Ibolyát is szerettem volna, de sajnos kifutottam az időből. Tavaly ibolyából készült több, most csak a mesés illatú orgonából. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki egyszer, mert csodálatos dísze lehet különféle desszerteknek ( pl.:csokimousse). Persze önmagában is kíváló az erős orgona aromájával, de munkaigényessége és különlegessége miatt kár lenne csak úgy elnassolni. Manapság egyre több helyen hallani az ehető virágokról, gasztro magazinokban is sok-sok ilyen receptet találni már és ez jó, legyünk bátrak és kísérletezzünk, de azért vigyázni kell, mert vannak mérgező virágok is. Csak azt együk meg, amiről biztosan tudjuk, hogy ehető :)

Kandírozott orgona hozzávalói:

- 1 tojásfehérje
- 2 ek. porcukor
- orgonavirág
- lúdtoll ecset (a klasszikus tojásozó)

A tojásfehérjét felverjük, de nem teljesen habosra. A porcukrot egy kisebb tálkára szitáljuk, az orgonavirágokat pedig lecsipkedjük a füzérről, hogy zöld rész nélkül maradjanak és kezdődhet is a móka. Türelmetlen emberek azonban egyedül ne álljanak neki, mert elég aprólékos munka. A kis virágokat egyenként az ecsettel betojásozzuk, majd beleforgatjuk a cukorba, vagy megszitáljuk vele, végül óvatosan sütőpapírra helyezzük és jól szellőző helyen, vagy a szabadban ( ha szélcsendes idő van) hagyjuk megszáradni. Pár óra alatt "megköt" a fehérje, de 1-2 napig még várjunk mielőtt eltennénk. Én papírdobozban tárolom, így hónapokig eláll. (Bár akkora mennyiséget nem tudok készíteni, hogy túl sokáig maradjon belőle...)

Hát nem gyönyörű?

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett. Én is cukroztam idén. Ilyen lett.
    http://korsocska.blogspot.hu/2017/04/orgona-cukrozasa.html

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett. Én is cukroztam idén. Ilyen lett.
    http://korsocska.blogspot.hu/2017/04/orgona-cukrozasa.html

    VálaszTörlés