2011. október 31., hétfő

Jönnek a mínuszok!

Bizony, bizony, itt van az ősz, itt van újra és ahogy a hőmérséklet alakul a tél is hamarosan beköszönt. Egyszóval az időjárás jól rám ijesztett, így vasárnap (amikor is még ragyogó napsütés volt és október eleje...szóval már régóta készülök megírni ezt a bejegyzést) begyűjtöttem kis fűszerkertem még zölden pompázó növényeit. Gondolom sokan készültek a télre különféle lekvárokkal, befőttekkel, savanyúságokkal. Egyébként én is ezt tettem és még teszem is, hisz a csipkebogyó szüretnek még nem jött el az ideje. (Ezt már nagyon-nagyon várom, mert a csipkelekvárnak nincsen párja, se közel, se távol e világon...) Azt javaslom a gyógyító növényeinkről se feledkezzünk meg, sőt! Gyűjtsünk, szárítsunk minél több fajtát télire. Hisz jól jöhetnek még egy-egy fagyos estén, vagy ha fáj a fejünk, kapar a torkunk, vagy egyszerűen csak fel akarunk frissülni egy jó meleg teától. Vannak növények amiket kiszáríthatunk fűszernek, teának, vagy akár fűszernek és teának egyaránt. Annyi csodás növényünk van, én most azokról írnék pár hasznos dolgot, amiket pár napja a kertemből mentettem meg a nagy hideg elől.
Ezek: kakukkfű, menta, szurokfű (oreganó), orvosi zsálya, citromfű. (Képen láthatóak balról jobbra a felsorolási sorrend.)



Kerti kakukkfű - Thymus vulgaris

A népnyelvben hívják balzsamfűnek, tömjénfűnek, démutkának, vadcsombordnak is. Termesztése nem igényel túl sok szakértelmet, évelő növény, a szárazságot és a fagyot is jól tűri, egyetlen dologra azért figyeljük: lehetőleg napfényes helyre ültessük - meghálálja! Optimális esetben a virágzó, leveles hajtásokat gyűjtsük be és jól szellőző helyen szárítsuk ki, ha eltennénk a hidegebb hónapokra. És hogy mi mindenre használhatjuk, nehéz lesz felsorolnom...Na de lássuk: magas az illóolaj tartalma, így kiváló baktérium- és vírusölő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, idegnyugtató és fertőtlenítő hatású. Köhögés ellen igyuk teáját mézzel. (Egy csésze forró vízbe kb 2 kávéskanál füvet adjunk.) Használhatjuk pattanásos bőrre is fertőtlenítőként, ha pedig finom étolajba áztatjuk, majd 7-10 nap után leszűrjük illatos testápoló szerrel gazdagodhatunk.
És jöjjön a konyha! Természetesen frissen és szárítva is használhatjuk, amit viszont jó tudni, hogy mindig a főzés leges legutolsó szakaszában adjuk az ételünkhöz, mert elszáll az illata. A franciák kedvelt és klasszikus fűszere, de igazából mindenhol a világban előszeretettel használják. Így mi is.:) Ha éppen friss kecske-, vagy tehénsajthoz jutunk (értem a frissen, a lágy, túrószerű sajtot...hmm) akkor általában sütünk kenyeret is, innen pedig egyszerű, de annál nagyszerűbb vacsit kapunk: friss kenyér, friss sajt, pár ágacska friss kakukkfű és készen is vagyunk;)
Borban főtt ételeknek (pl bazsalikommal együtt) különleges aromát ad, kiváló vadhúshoz, baromfihoz, marhához és halakhoz is. Disznótoros ételeket se feledjük: kihagyhatatlan fűszere a májas, vagy véres hurkának, kolbászféléknek. Nehezebben emészthető leveseknél ( bab, borsó, káposzta) pont emésztést segítő hatása miatt használatos. Egyszóval bátran használjuk! Fűszerkeverék tipp: majoranna, rozmaring, babérlevél, szerevsendió, zsálya és persze kakukkfű.
Huhh, úgy érzem ez már korrekt kis fűszerismertető lett, így a többi növénnyel külön bejegyzésben jövök hamarosan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése