Ezek: kakukkfű, menta, szurokfű (oreganó), orvosi zsálya, citromfű. (Képen láthatóak balról jobbra a felsorolási sorrend.)
Kerti kakukkfű - Thymus vulgaris
A népnyelvben hívják balzsamfűnek, tömjénfűnek, démutkának, vadcsombordnak is. Termesztése nem igényel túl sok szakértelmet, évelő növény, a szárazságot és a fagyot is jól tűri, egyetlen dologra azért figyeljük: lehetőleg napfényes helyre ültessük - meghálálja! Optimális esetben a virágzó, leveles hajtásokat gyűjtsük be és jól szellőző helyen szárítsuk ki, ha eltennénk a hidegebb hónapokra. És hogy mi mindenre használhatjuk, nehéz lesz felsorolnom...Na de lássuk: magas az illóolaj tartalma, így kiváló baktérium- és vírusölő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, idegnyugtató és fertőtlenítő hatású. Köhögés ellen igyuk teáját mézzel. (Egy csésze forró vízbe kb 2 kávéskanál füvet adjunk.) Használhatjuk pattanásos bőrre is fertőtlenítőként, ha pedig finom étolajba áztatjuk, majd 7-10 nap után leszűrjük illatos testápoló szerrel gazdagodhatunk.
És jöjjön a konyha! Természetesen frissen és szárítva is használhatjuk, amit viszont jó tudni, hogy mindig a főzés leges legutolsó szakaszában adjuk az ételünkhöz, mert elszáll az illata. A franciák kedvelt és klasszikus fűszere, de igazából mindenhol a világban előszeretettel használják. Így mi is.:) Ha éppen friss kecske-, vagy tehénsajthoz jutunk (értem a frissen, a lágy, túrószerű sajtot...hmm) akkor általában sütünk kenyeret is, innen pedig egyszerű, de annál nagyszerűbb vacsit kapunk: friss kenyér, friss sajt, pár ágacska friss kakukkfű és készen is vagyunk;)
Borban főtt ételeknek (pl bazsalikommal együtt) különleges aromát ad, kiváló vadhúshoz, baromfihoz, marhához és halakhoz is. Disznótoros ételeket se feledjük: kihagyhatatlan fűszere a májas, vagy véres hurkának, kolbászféléknek. Nehezebben emészthető leveseknél ( bab, borsó, káposzta) pont emésztést segítő hatása miatt használatos. Egyszóval bátran használjuk! Fűszerkeverék tipp: majoranna, rozmaring, babérlevél, szerevsendió, zsálya és persze kakukkfű.
Huhh, úgy érzem ez már korrekt kis fűszerismertető lett, így a többi növénnyel külön bejegyzésben jövök hamarosan...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése